A barátságos MI 

IPM 2020.

Látványos fejlődés, mélytanulás, de még ennél is mélyebb, egyelőre áthidalhatatlan korlátok – így összegezhetjük a mesterséges intelligencia jelenlegi helyzetét. Messze hát még az emberit meghaladó általános szuperintelligencia, de előrelátó kutatók máris mindent elkövetnek azért, hogy ez az emberfeletti gép barátságos legyen.

Új intelligencia született - A mély neurális hálózatok

GyártásTrend 2018.

Képzeljük el, hogy egy repülő csészealj áll meg előttünk. Kinyílik az ajtaja, és egy sziluett lép elő. Fantasztikus jelenetnek vagyunk a részesei: először találkozunk egy földönkívüli intelligenciával. Körülbelül ez játszódik le manapság az élenjáró számítástechnikai laboratóriumokban: olyan intelligencia lép színre, amelyet nem az evolúció évmilliói alakítottak ki, és amelynek megvan a saját, a miénktől eltérő logikája. ...

Megfoghatatlan képességek

Ezek az algoritmusok olyan megoldásokat is végigelemeznek, amelyek számunkra teljesen értelmetlennek tűnnek. Például „a humán bajnokokkal vívott partikban az AlphaGo meglépett egy teljesen váratlan húzást, olyat, amelyről sehol sincs szó a számtalan go-könyvben. Ez a totálisan váratlan nyitás, amely durva kezdői hibának látszott, hosszú távon helyesnek bizonyult. Elmondhatjuk, hogy a gép újradefiniálta a játékot” – állítja Mathieu Lagrange (Kommunikációs és Kibernetikai Kutatóintézet, Nantes). Ezt bizonyítja, hogy ma már a nagymesterek is bőven élnek az AlphaGo stratégiáival.

Akárhány területen győztek is le minket, ezek a robotok még messze vannak attól, hogy szuperintelligenciák, vagyis az emberit minden téren felülmúlók legyenek. Például nem értik az iróniát, a metaforák finomságait és a kétes érzelmekkel átszőtt kommunikációt. Továbbá hiányzik belőlük a legelemibb józan ész, amelynek révén mi tudjuk, hogy ha egy zsiráfot egy Boeing 747-es szárnyára helyeznek, az egyáltalán nem normális.

E gépek absztrakciói tehát merőben mások, mint a mieink; világlátásuk könyörtelenül statisztikus. Azt mondhatnánk, a gondolkodásnak egy alternatív formáját valósítják meg. De gondolkodnak-e egyáltalán? Erre a kérdésre egy MI-fejlesztő a következő példával élt: „Vajon úszik a tengeralattjáró? Úszik, de nem úgy, ahogy az élőlények. A vízben lehet vele haladni – de csak egy szerkezet.”

Tovább...


Hozzon létre weboldalt vagy webáruházat a Mozello segítségével.

Gyorsan, egyszerűen, programozás nélkül.

Visszaélés jelentése Bővebb információ