Az intuíció ösvénye

IPM Pszichológia 2021. tavasz

Nem tudjuk, hogy tudjuk, majd egy pillanat alatt megtudjuk – ez az intuíció, mely születésekor még bizonyítatlan bizonyosság, és csak később igazolódik: amikor sikerül megmenekülni egy katasztrófától, amikor megvilágosodik a relativitás természete, s amikor a fehér legyőzi a feketét a sakktáblán – a furfangos felügyelő pedig megnevezi a tettest, akire senki nem gyanakodott.

Tovább...

Lássuk az intuíciót működés közben!

IPM 2021. november

Misztikus jelenség-e az intuíció? Az agykutatók ma már több fajtáját is megkülönböztetik, s mindegyikben más és más agyterület viszi a prímet, vagy különféle agyhullámok előzik meg látszólag a semmiből való felbukkanását. Ettől még az intuíció rejtélyes marad – talán az agy legkülönlegesebb képessége.

Függőségről agytudatosan - Interjú Katona István agykutatóval (MTA KOKI)

Magyar Tudomány

Mennyire másként állnának hozzá a függőségekhez a szenvedélybetegek, a környezetük és maga a társadalom, ha tudnák, mi történik ilyenkor az aggyal! A kutatók, akik jelenleg éppen a belső kannabinoid rendszer alkotóelemeit térképezik fel nanométeres pontossággal, egyre közelebb és közelebb kerülnek ahhoz, hogy feltárják a függőség kialakulásának okait és lépéseit. Hogy ezt az idegtudományban laikus is megértse, ahhoz szinte egy bolygóközi utat kell megtenni, melynek célállomása – paradox módon – saját koponyánkon belül található. Rusztikus, hétköznapi léptékeinktől el kell jutnunk az idegi elemek közti, finom kommunikációig. E célból Katona Istvánnal, a belső kannabinoid rendszer kutatójával beszélgettünk.

Tovább...

Új hírvivő rendszer - A belső kannabinoid jelzés

Természet Világa

Az agykutatás utóbbi két évtizedének egyik nagy eredménye egy új hírvivő rendszer felfedezése: a belső kannabinoidoké. Miért találtak rájuk viszonylag későn? Miért tekinthető a belső kannabinoid rendszer akár idegrendszerünk őrangyalának is – miközben, ha külső kannabisz-származékokkal bombázzuk, akár a függőség pokoli útjára vihet? Van-e kiút ebből, és mi mindenben segíthetnek még a kutatók, akik szinte nanométeres pontossággal térképezik fel a kannabinoidokat érzékelő receptorok és az őket szintetizáló enzim elhelyezkedését? Segíthetnek-e az eddigi eredmények abban, hogy csökkenjenek az epilepsziások, a szorongók, a krónikus fájdalommal élők, az elhízottak, az alkohol- vagy drogfüggők szenvedései?

Tovább...

Ki lehet a 21. század Freudja?

IPM

Miként keletkezhet milliárdnyi idegsejt együttesében, vagyis az agyban öntudat? S hogyan lesz az agy működési mintázataiból személyiség? A kérdések mindannyiunk létének alapjait érintik, mégis csak maroknyian foglalkoznak velük. Köztük Mark Solms Dél-afrikai neurológus. Aki a tudatfilozófia helyett egyenesen Freudhoz fordult válaszokért. Ebből jött létre egy különös kiméra, amely a neuropszichoanalízis nevet viseli. Vajon életképes lesz-e?

Pillantás az autizmus világába

Mindennapi Pszichológia 2010.

Az autisták belső világáról olykor azt gondolták, nem is annyira különbözik a többi emberétől, csak szóra kell bírni valahogy őket. Legtöbbjük azonban nem sokat árul el magáról, vannak, akik némaságba burkolóznak. Néhány kivételes autista ugyanakkor szívesen megosztja másokkal élményeit. Nekik is köszönhető, hogy ma már bepillantást nyerhetünk elméjükbe – miközben ők továbbra is nehezen értelmezik mások elmeállapotait.

Szürkül a szürkeállomány?

IPM 2009.

Néhány vészmadár kutató szerint intelligenciánk végnapjait éljük. A természetes szelekció nem egyengeti tovább agyunk felemelkedésének útját. Immár minden a hardvereken múlik, és a „naturál” versenyzőket hamar lekörözhetik egy új, gépekkel felturbózott, szuperhumán faj egyedei.

Mitől olyan gyors az agyunk?

Természet Világa

Az idegsejtek felszínén található jelfogó molekulák, a receptorok nem ülnek egy helyben, amíg a többi idegsejtről érkező jeleket várják, hanem mozognak az idegsejt hártyájának felszínén. Hogy ez a mozgás láthatóvá váljék, bordeaux-i idegtudósok és fizikusok fluoreszkáló nanorészecskékkel szerelték fel a receptorokat.

Mitől gyorsul az idő?

IPM Pszichológia 2019.

Lassan kezdődik, gyorsan végződik, mi az? Maga az élet. De miből ered ez az érzés, hogy a lapok egyre gyorsabban peregnek életünk könyvében? Tehetünk-e valamit, hogy az időt lelassítsuk? Legalábbis, amikor szeretnénk. Például, hogy ne érezzük úgy: az imént még épp hogy csak tavasz volt, és íme, már megint zörögnek a sárga levelek. A fordítottja, hogy a tél csak úgy elszáll, talán kellemesebb vonása az idősödők időélményének. Összességében mégsem szeretnénk, hogy életünk észlelt hosszát csak úgy megrabolja az idő. Tehetünk-e valamit, hogy belső óráinkat megfiatalítsuk?

Kék agy

A svájci Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) intézetben folyó Blue Brain Project (BBP) keretében virtuálisan létrehozták egy kéregbeli mikroáramkör mását, és összehasonlították egy emlősből származó mintával. Sikerült megjósolni a szinapszisok helyét az agykéreg magasabb rendű idegfunkcióiért felelős részében, az újagykéregben.

Tovább...

Kizökkent idő -  űrutazás, hallucinogének, halálközeli élmények

IPM 2010.

Belső óránk pontatlanságait külső órák használatával leplezzük. De mi történik, ha nincsenek időjelzőink? Vagy ha vannak ugyan, de mégsem tudunk hinni a szemünknek: egyetlen perc telt volna csak el? Egy örökkévalóságnak tűnt!

Tibeti misztériumok

Megtalálhatjuk-e az egyes hagyományok túlvilágképeiben a halálközeli élmények motívumait? Nem lehet-e, hogy a különféle túlvilág-képek maguk is halálközeli élményekből származnak, vagy legalábbis ez a fő forrásuk?

Gyógyítás gondolattal

IPM Pszichológia, 2020.

Elménk és agyunk működése olyan szoros kapcsolatban áll immunrendszerünkkel, hogy ezzel már külön tudományág foglalkozik: a pszichoneuroimmunológia. Túllépve az áltudományok ingoványos mezsgyéjén, a mantrák, a magnetizmus és a szómágia vágyteljesítő fantáziáin, a kutatók egyre-másra valóban gyógyító gondolatokra bukkannak: a harctéren, meditáló szerzetesek asramjaiban, vagy az agy elektromos jeleit vizsgáló laboratóriumokban.

Tovább...

Neurobic

Mindennapi Pszichológia, 2010.

Prof. Dr. Iván László, a magyarországi gerontológia vezető képviselője egyszer együtt utazott egy idősekből álló csoporttal. Az egyik hölgy odalépett hozzá, s ezt mondta: „Magára ismertünk, és volna egy kérésünk. Legyen szíves, mondja el, bárhová is megy, hogy mi nem öregek vagyunk, hanem időtállóak.” De vajon emlékeink és emlékezőképességünk is kiállják-e az idő próbáját? Hogyan játsszunk memóriánkkal úgy, hogy ne az játszhasson velünk kényére-kedvére?

Játékosítottad már az életed?

Intelligent Life, 2013.

Agyunknak a játék adja meg azt a kihívás- és örömdózist, amelytől legjobb formáját érheti el. S ma a játék egyre inkább határok nélküli: az oktatás, a munka, az egészség- és környezetvédelem elkezdenek játék-álruhát ölteni, hogy avatarjaink kalandozásaiból olykor visszarántsanak minket a valóságba.Hozzon létre weboldalt vagy webáruházat a Mozello segítségével.

Gyorsan, egyszerűen, programozás nélkül.

Visszaélés jelentése Bővebb információ