Az intuíció ösvénye

IPM Pszichológia 2021. tavasz

Nem tudjuk, hogy tudjuk, majd egy pillanat alatt megtudjuk – ez az intuíció, mely születésekor még bizonyítatlan bizonyosság, és csak később igazolódik: amikor sikerül megmenekülni egy katasztrófától, amikor megvilágosodik a relativitás természete, s amikor a fehér legyőzi a feketét a sakktáblán – a furfangos felügyelő pedig megnevezi a tettest, akire senki nem gyanakodott.

Tovább...

Lássuk az intuíciót működés közben!

IPM 2021. november

Misztikus jelenség-e az intuíció? Az agykutatók ma már több fajtáját is megkülönböztetik, s mindegyikben más és más agyterület viszi a prímet, vagy különféle agyhullámok előzik meg látszólag a semmiből való felbukkanását. Ettől még az intuíció rejtélyes marad – talán az agy legkülönlegesebb képessége.

Függőségről agytudatosan - Interjú Katona István agykutatóval (MTA KOKI)

Magyar Tudomány

Mennyire másként állnának hozzá a függőségekhez a szenvedélybetegek, a környezetük és maga a társadalom, ha tudnák, mi történik ilyenkor az aggyal! A kutatók, akik jelenleg éppen a belső kannabinoid rendszer alkotóelemeit térképezik fel nanométeres pontossággal, egyre közelebb és közelebb kerülnek ahhoz, hogy feltárják a függőség kialakulásának okait és lépéseit. Hogy ezt az idegtudományban laikus is megértse, ahhoz szinte egy bolygóközi utat kell megtenni, melynek célállomása – paradox módon – saját koponyánkon belül található. Rusztikus, hétköznapi léptékeinktől el kell jutnunk az idegi elemek közti, finom kommunikációig. E célból Katona Istvánnal, a belső kannabinoid rendszer kutatójával beszélgettünk.

Tovább...

Új hírvivő rendszer - A belső kannabinoid jelzés

Természet Világa

Az agykutatás utóbbi két évtizedének egyik nagy eredménye egy új hírvivő rendszer felfedezése: a belső kannabinoidoké. Miért találtak rájuk viszonylag későn? Miért tekinthető a belső kannabinoid rendszer akár idegrendszerünk őrangyalának is – miközben, ha külső kannabisz-származékokkal bombázzuk, akár a függőség pokoli útjára vihet? Van-e kiút ebből, és mi mindenben segíthetnek még a kutatók, akik szinte nanométeres pontossággal térképezik fel a kannabinoidokat érzékelő receptorok és az őket szintetizáló enzim elhelyezkedését? Segíthetnek-e az eddigi eredmények abban, hogy csökkenjenek az epilepsziások, a szorongók, a krónikus fájdalommal élők, az elhízottak, az alkohol- vagy drogfüggők szenvedései?

Tovább...

Ki lehet a 21. század Freudja?

IPM

Miként keletkezhet milliárdnyi idegsejt együttesében, vagyis az agyban öntudat? S hogyan lesz az agy működési mintázataiból személyiség? A kérdések mindannyiunk létének alapjait érintik, mégis csak maroknyian foglalkoznak velük. Köztük Mark Solms Dél-afrikai neurológus. Aki a tudatfilozófia helyett egyenesen Freudhoz fordult válaszokért. Ebből jött létre egy különös kiméra, amely a neuropszichoanalízis nevet viseli. Vajon életképes lesz-e?